K optimalizaci našich webových stránek používáme cookeis. Více o cookies.

 

Články

Typy vysavače

Jednotlivé druhy vysavačů je možné dělit podle různých kritérií. Prvním z nich je úložiště vysátého odpadu. Podle tohoto měřítka můžeme vysavače roztřídit na sáčkové, bezsáčkové a vysavače s vodním filtrem (vodní vysavače).

 

Kam s odpadem?

Toť otázka. No, co se vysavačů týče, máte dvě možnosti. Buď do sáčku, nebo do sběrné nádobky. To nám dělí vysavače na sáčkové a bezsáčkové.

Sáčkové vysavače

S tímto typem vysavačů jsme se setkali téměř všichni. Sáčkové vysavače totiž patří mezi ty nejpoužívanější. Jak už sám název napovídá, nečistoty a prach se během vysávání ukládají do vyměnitelného sáčku. Ten může být buď papírový nebo například z kvalitní pětivrstvé netkané textilie. Sáčky tohoto typu naleznete právě na našem e-shopu. O rozdílu materiálů si můžete přečíst více v článku "Papír, nebo netkaná textilie?" Sáček vydrží několik vysávání, nemusíte ho tak pokaždé znovu měnit. Navíc při jeho výměně většinou nedojde k vysypání obsahu na vaši čerstvě uklizenou podlahu.

 

Bezsáčkové vysavače

Jak sám název napovídá, bezsáčkové vysavače fungují bez sáčku. To s sebou nese určité výhody i nevýhody. Principem je proudění prachu a nečistot skrz filtr do sběrné nádobky, kterou lze po každém vysávání vysypat. Nemusíte tak pořád dokupovat nové sáčky. Na druhou stranu často nebývají tak výkonné jako vysavače sáčkové. Textilní sáček navíc dokáže zachytit i drobné nečistoty, které zůstanou bezpečně uvnitř sáčku a vy je tak při výměně nevypouštíte znovu do prostoru. Vysypávání nádobky není tak hygienické.

 

Bezsáčkové vysavače můžeme ještě dále rozdělit na ty s vodním filtrem a na ty, které používají tzv. cyklonový efekt. Oběma je společná rotace. V případě cyklonových vysavačů jde o rotaci vzduchu. Vytvořená odstředivá síla pomáhá zachytávat i ty nejmenší částice prachu. Totéž má u vodních vysavačů na starosti i vytvořený vodní vír. Problémem těchto vysavačů ovšem bývá nižší výkon a vyšší hlučnost.

 

 

Konstrukce

Vždycky záleží na tom, co je uvnitř. No u vysavačů záleží i tak trochu na tom, jak vypadají zvenku. Malý, velký, těžký, lehký – přemýšlení nad těmito a dalšími kritérii nám vysavače dělí podlé konstrukce, a to na klasické, tyčové, průmyslové a robotické vysavače.

 

Klasické vysavače.

 

Jedná se o skutečnou klasiku, tedy o typ, který si pravděpodobně většina lidí vybaví, když se řekne "vysavač". Často jsou totiž používány v domácnostech. Hodí se jak na vysávání podlah, tak na vysávání koberců. Navíc bývá vybaven ještě několika různými nástavci, které vám umožní dostat se i například do těžko přístupných míst.

 

Tyčové vysavače

 

V domácnostech ještě chvíli zůstaneme. I tyčové vysavače jsou vhodné k úklidu vašeho domova nebo kanceláře. Jsou zpravidla lehčí a dají se snadno přenášet. Tyčové vysavače určitě ocení zejména ti, kteří trpí na bolavá záda. Není totiž třeba se k nim příliš ohýbat. Existují jak v sáčkové, tak bezsáčkové variantě. Tyčové vysavače někdy nabízí také funkci dva v jednom. Skrývají v sobě totiž občas oddělitelný ruční vysavač. Tohoto lehkého a snadno přenosného pomocníka lze ovšem koupit i samostatně.

 

Průmyslové vysavače

 

Průmyslové vysavače (někdy také multifunkční vysavače) se oproti předchozím typům pyšní vysokým sacím výkonem. To je důvod, proč se jich využívá například v dílnách, na stavbách nebo v rozsáhlých prostorách. Mimo to, ale bývá těžší a robusnější, tudíž i manipulace s ním může být náročnější. Stejně jako předchozí typy existuje jak v sáčkové, tak bezsáčkové variantě.

 

Robotický vysavač

 

Robotické vysavače poskytují jednu zásadní výhodu – nebolí od nich ruce. Tedy jinými slovy udělají práci za vás. Tento fakt bezesporu patří k jeho velkým výhodám, jak už to tak ale bývá, i tento pomocník má své zápory. Poradit si s koberci s vysokým vlasem není úplně jeho parketa. Ale když jsme u těch parket, na tvrdých podlahách si vede velmi dobře. Pro domácnosti s velkým množstvím nábytku lze robotický vysavač jen těžko doporučit. Nejde snad ani o to, že by do něj vysavač narážel (některé modely se jim obratně umí vyhnout). Kumulace nábytku vytváří pro vysavač množství těžko přístupných míst, kam se prostě nedostane. Práce s vysáváním kolem nábytku nakonec zbyde na vás. Robotický vysavač ovšem můžete vnímat jako usnadňujícího pomocníka, díky němuž bude údržba vašeho domova jednodušší.

Na co vůni do vysavače?

Příjemně voňavý domov po každém vysávání, no kdo by to nechtěl!

více...