K optimalizaci našich webových stránek používáme cookeis. Více o cookies.

 

Články

Boj s roztočem

Dobrá a špatná zpráva

Máme pro vás jednu dobrou zprávu a jednu špatnou. Dobrá zpráva je, že v kobercích roztoče nežijí. A teď ta špatná zpráva:


Dánsko má 5,6 milionů obyvatel. Jediná matrace může mít podobnou populaci roztočů. A to není vše. Za svůj život roztoč vyprodukuje až 200x více trusu, než sám váží. Spíše než čisté Dánsko tedy matrace může připomínat gigantickou skládku trusu.


I to je ovšem mírně nepřesné. Trus totiž nezůstává na svém místě. Váže se na prach a poletuje vzduchem. Teprve pak se dostává do koberce, ale také do nosu alergika.


To vše jsou opravdu nepříjemná čísla a představy. Nicméně je dobré je zmínit pro pochopení vážnosti tohoto problému.


Jak se nejdříve zbavit samotného živočicha

Teplo

Roztoč má nejraději teplotu 22 - 26 °C. Nevydrží mráz ani teploty nad 55 °C. Pokud je právě zima a venku mrzne, dopřejte tedy svým matracím trochu čerstvého vzduchu.

Tma

Roztoč dává přednost nedostatku světla. Slunce nesnáší. Je léto, nechte svou matraci pořádně prohřát venku na slunci.

Vlhko

Tito drobní živočichové k životu také potřebují vlhkost - ideálně 70 - 80%. Při poklesu pod 50% hynou. Právě proto je dobré své peřiny, polštáře i matraci často větrat.

Strava

Roztoč se živí drobnými částečkami kůže - ale nejen těmi. Všechny výše zmíněné podmínky zajišťují i dostatek potravy - tedy výskyt s plísní, bakterií a kvasinek.


Držte se našich doporučení a množství roztočů jistě snížíte. Nicméně je potřeba počítat s tím, že samotného tvora jste se nezbavili jednou provždy. Dáte mu chvíli klidu a zase se objeví a začne se množit.

Teď ještě uklidit

Krom boje se samotným živočichem je potřeba po něm i pravidelně uklízet a vypořádat se tak i se zmíněným dvousetnásobkem trusu, který vyprodukuje.


Tady přichází na řadu kvalitní sáček s dobrou filtrací. Běžný papírový na to úplně stačit nebude. Zvolte raději rovnou netkanou textilii - ideálně s pěti vrstvami.


Vysávejte i matrace - jen pozor ať nepoužíváte tah, který by poškodil výplň matrace.

 

Pokud kupujete nový vysavač, přesvědčte se, že má Hepa filtr. Pokud už vysavač s Hepa filtrem máte, pak se ujistěte, že jej jednou za rok měníte.

Na co vůni do vysavače?

Příjemně voňavý domov po každém vysávání, no kdo by to nechtěl!

více...